Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rozs kovász recept

Rozs kovász
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • Rozsliszt
    • langyos víz
    • 1 nagy befőttes üveg

    Elkészítése:

    1 nap.:

    Alaposan elmosunk egy nagy befőttesüveget és lemérjük a súlyát,feljegyezzük magunknak. Ha ez megvan mérünk az üvegbe (az üveget átöblítettem meleg vízzel hogy ne legyen hideg) 50 g langyos vizet és 50 g rozslisztet (én bl.130 -at használtam),alaposan elkeverjük

    Az üveg tetejét csak lazán rátettem. Tegyük meleg helyre én a radiátor közelébe tettem. 24 óra múlva már mutatkoznia kell némi buboréknak a kovászunkban.

    Ha 24 óra múlva semmi jele annak hogy beindult a kovászunk akkor várhatunk még egy 24 órát,de tovább nem érdemes várni legkésőbb a második nap végén érdemes tovább lépnünk.

    2 nap.:

    Kezdjük reggel a kovászolást.Mérlegre tettem üvegestől és kivettem belőle 50 g-ot (kiöntjük vagy élesztővel kipótolva fel is használhatjuk).

    Hozzáadunk 50 g langyos vizet,elkeverjük és hozzáadunk 50 g rozslisztet,majd alaposan összekeverjük és a tetőt rátéve meleg helyre tesszük 12 órára.12 óra múlva ismét vegyünk ki belőle 50 g-ot és mérjünk bele 50g langyos vizet és 50 g rozslisztet.

    És tegyük újra 12 órára meleg helyre.

    3-9 nap.:

    Ezt ismételjük meg a 8-9-dik napig. A kovászunk egyre magasabbra nő és buborékosabb lesz, az illata pedig kellemesen savanykás. 8-9-nap lesz kész az érett kovászunk amely már önmagában is élesztő nélkül képes a tésztát megkeleszteni.

    Innentől már elég naponta egyszer megetetni ha rendszeresen használjuk. Nyáron vagy nagyon meleg konyhában érdemes betartani a 12 órás etetési időt a túlérés elkerülése végett.
    9 naptól emelem a kovász mennyiségét 100 g kovászt etetek 100 g langyos vízzel és 100 g liszttel, így mindig van elegendő kovászom a sütéshez.

    Ha hetente csak egyszer sütünk érdemes betenni a hűtőbe.

    Ha hétvégén sütünk kenyeret szerdán, csütörtökön vegyük ki és kezdjük el etetni hogy kellően legyen érett a hétvégére.

    Hűtőben akár hetekig is eláll,de érdemes hetente átkevergeti és kevés liszttel megetetni.

    Nemrég kezdtem el fehér liszttel kovászt készíteni.

    Tipp:

    A képeken a kisebb üvegben a kép a második napon készült az első etetés után.A nagyobb üvegben pedig a 6 napon készült a kép.Még kisérletezgetek vele,ha van valakinek jótanácsa szívesen fogadom.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá